Közhírré tétetik!

"Vihar vagyok, a perzselő Nap, a gyilkos jég, a pusztító özönvíz. Hosszú út áll előttem, szakadékokkal és tajtékzó tengerekkel teli. Jövök, mindennek ellenére. Kösem vagyok."

FRISS BEJEGYZÉSEK VÁRHATÓK: MINDEN HÉTVÉGÉN


Televíziós csatornák, ahol jelenleg vetítik a sorozatot:

IZAURA TV: szo-vas 20:00
TV2: csütörtökönként 22:10

 
Előcsarnok
 
Nyomok a palotában
 
Fermántekercsek
A Szultána
Eredeti címe: Muhtesem Yüzyil - Kösem
Széria: 1. évad
Csatorna:TV 2, IZAURA TV
Kiadás éve: 2016
Fsz.: Beren Saat, Ekin Koc, Tülin Özen

32. rész:
Kösem és Ahmet első gyermeke, a kis Mehmet megszületik, az Uralkodó azonban továbbra sem hajlandó beszélni az újdonsült anyukával. Cennet közhírré teszi, hogy megszületett Kösem gyermeke, méghozzá egy szépséges herceg, mely hallatán Mahfiruze elszontyolodik. Hónapok múlva Kösem összeszedi minden bátorságát, és személyesen megy el Ahmedhez, hogy megbeszélje vele a dolgokat. A szultán megbocsájt neki, amint megtudja, mitől lett az idők során olyan rideg, mint egy szikla.

33. rész:
Handan visszatér a hárem élére, Ahmed pedig Kösemmel tölti idejét, ami nem tetszik Mahfiruzénak. A Valide behívatja magához Halimét, aki félreérti beszélgetésük fő célját. Pervane agát Safiye szultána elé viszik vallatásra, és számon kérik Fahriye szultána miatt. Halime Safiye szultánához fordul segítségért. Seher asszony Safiye megbízásából az éj leple alatt elrabolja Kösem fiát...

34. rész:
Dervist koholt vádak alapján tömlöcbe vetik, miután a fővezír, Lala Mehmet pasa ismeretlen körülmények között meghal. Zülfikar mindent elkövet, hogy kiderítse, a pasa áll-e a haláleset mögött. Nasuh aga közben elszórja a hazugságok magvait: minden agának bemeséli, hogy Dervis volt Mehmet pasa gyilkosa. Menekse kihallgatja Kösem és segítői beszélgetését, a szultána szobájának falára fúrt lyukon keresztül. Handan meglátogatja Dervist a tömlöcben.

 
Díván gyűlése

A Dívánba bárki bekerülhet, aki véleményt szeretne formálni, cserét kérne Birodalmamtól. A gyűlés rendjét ne zavarjuk illetéktelen, pennát nem tűrő bejegyzésekkel, mert ez száműzést jelent a tagok közül. Tartsuk be a rendet, és kulturált közösséget formálva ténykedjünk eme birodalmi ülésen!
KÖSEM a webmiss:)

 

 
Kincstárjegyzék
Itt találod a nagy becsben tartott kincseimet. Rendezett, szép külsejű, bármely témájú lapok kerülhetnek ki. (Csillaggal a kedvenc, link-lánccal az egyéb kategóriájú portálok kerülnek megjelölésre a listában.)Jelentkezni a Dívánban lehet, de nem 100%, hogy kikerül portálod.


LINDA WONDERFUL STORIES YOU?
SG.HU YOU? ROMI YOU?
you? YOU? YOU?
YOU? YOU? YOU?
 
Rendelkezések


BLOGKÉNTI INDULÁS: 2016. JÚN. 19.
SZULTÁNA-RAJONGÓI PORTÁLLÁ ALAKULÁS: 2017. MÁJ. 9.
WEBMISS: KÖSEM
TÉMA: A SZULTÁNA
DESIGN-KÓD: LINDADESIGN
KÓD-ÁTALAKÍTÁS: KÖSEM
DESIGN: KÖSEM

Figyelem! Az oldal nagy részt saját képi-és hanganyagokat tartalmaz, melyek öncélú megosztása saját oldaladon TILOS! Épp ezért, ha szeretnél bármit is elvinni, azt kérd el e-mailben, vagy a Community-ben megadott Instagram ill. Facebook-oldalon!

 
Alattvaló számláló
Indulás: 2017-05-01
 
Kösem a valóságban és a sorozatban

Itt bővített verziót olvashatsz az oldal névadó szultánájáról valamint sorozatbeli karakterének megformálóiról, és lerántjuk a leplet a sorozatbeli én-jéről is. Lássuk a medvét!:

 

1. KÖSEM A VALÓSÁGBAN

Amint már egy bejegyzés kapcsán említettem, egy görög szigetről származó szultánáról van szó személyében. Nagyon fiatalon, mindössze 15 évesen került I. Ahmed szultán háremébe, mégpedig úgy, hogy családja köréből rabolták el őt. Eredetileg ortodox pap lányaként látta meg a napvilágot. A háremből ő indult a legmagasabb pozícióból, hiszen egyből a szultán kedvencévé vált, később a szultán felesége lett. 6 fiúgyermekkel és 5 leánnyal ajándékozta meg az uralkodót, akik név szerint:

  • Mehmed,
  • Ibrahim,
  • Kászim,
  • Orhán,
  • Szelim,
  • Murád
  • Ajse
  • Gevherhán
  • Atike
  • Csemre

Kormányzósága fia, IV. Murád trónra kerülésével kezdődött, viszont gyermeke kiskorúságára hivatkozva irányította a birodalmat annak nagykorúságáig. Rendkívül adakozó természet,  szolgáival pedig engedékeny volt, 10 év szolgálatidő után f elszabadító levelet adott kezükbe. Kösem nagyon energikusan irányította az uradalmat, a díváni üléseken is rendszeresen részt vett. Második kormányzósági ciklusa Murád halála után, 1640-ben következett be, mikor a mentálisan beszámíthatatlannak nyilvánított I. Ibrahim helyett lett ő vezető pozícióban.
Haláláig irányította az országot, utána csak egy női uralkodót tartanak számon rajta kívül a nők szultánátusának ideje alatt, ő pedig Turhan Hatice, akinek parancsára a legenda szerint hidegvérrel meggyilkolták a nagy Valide Szultánát. Kösem halála azonban mai napig megoldatlan rejtélyt jelent a tudósok körében, ugyanis nem egyértelmű, mi volt a gyilkos eszköz. Háromféle eszközt is említenek: egyesek szerint saját hajával, míg mások úgy vélik, függönnyel, harmadik esetben pedig nagy valószínűséggel baltára csavart kötéllel fojtották meg.

 

 

 

~ 1 ● 2 ● 3 ● 4 ● 5 ● 6 ~