Közhírré tétetik!

"Vihar vagyok, a perzselő Nap, a gyilkos jég, a pusztító özönvíz. Hosszú út áll előttem, szakadékokkal és tajtékzó tengerekkel teli. Jövök, mindennek ellenére. Kösem vagyok."

 

FRISS BEJEGYZÉSEK VÁRHATÓK: MINDEN HÉTVÉGÉN


Televíziós csatornák, ahol jelenleg vetítik a sorozatot:

IZAURA TV: szo-vas 20:00
TV2: csütörtökönként 22:10

 

 

 

 

 

 

 
Nyomok a palotában
 
Fermántekercsek
A Szultána
Eredeti címe: Muhtesem Yüzyil - Kösem
Széria: 1. évad
Csatorna:TV 2, IZAURA TV
Kiadás éve: 2016
Fsz.: Beren Saat, Ekin Koc, Tülin Özen

38. rész:
Ahmed hadjáratra indul, Menekse bevonja Bülbül agát is a kihallgató-játszmába. Cennet észre veszi a szoba falára fúrt lyukat, és jelzi Kösemnek. Menekse lebukik. Dervis a testével védi meg Ahmedet az ellene készülő merénylet elől. Közben a Palotában kezdetét veszi egy kisebb lázadás.

39. rész:
Safiye ismét tőrbe csalja Halimét és egy agával leszúratja, hogy eltüntesse az útjából. Kösem megpróbálja kimenteni a Palotából a hercegeket és Dilrubát. Menekülés közben egy áruló halálra sebezi Mahfiruzét. Safiye elterjeszti Ahmed ál-halálhírét a Birodalom emberei közt. Kösem az éj leple alatt elszökik a Palotából, Zülfikar feltartóztatja az útonállókat.

40. rész:
Kösemet elfogják és Safiye elé vezetik. A kis Mustafát előkészítik a trónra. Safiye selyem zsinór általi halálra ítéli Kösemet, ám az utolsó pillanatban Bülbül aga megmenti a hóhérok karmaiból. Ahmed hazatér, és kíméletlenül leszámol az árulókkal, Safiyét pedig börtönbe vetteti.

 
Díván gyűlése

A Dívánba bárki bekerülhet, aki véleményt szeretne formálni, cserét kérne Birodalmamtól. A gyűlés rendjét ne zavarjuk illetéktelen, pennát nem tűrő bejegyzésekkel, mert ez száműzést jelent a tagok közül. Tartsuk be a rendet, és kulturált közösséget formálva ténykedjünk eme birodalmi ülésen!
KÖSEM a webmiss:)

 

 
Kincstárjegyzék
Itt találod a nagy becsben tartott kincseimet. Rendezett, szép külsejű, bármely témájú lapok kerülhetnek ki. (Csillaggal a kedvenc, link-lánccal az egyéb kategóriájú portálok kerülnek megjelölésre a listában.)Jelentkezni a Dívánban lehet, de nem 100%, hogy kikerül portálod.


LINDA WONDERFUL STORIES SG.HU
MIA YOU YOU? YOU?
YOU? YOU? YOU?
YOU? YOU? YOU?
 
Rendelkezések


BLOGKÉNTI INDULÁS: 2016. JÚN. 19.
SZULTÁNA-RAJONGÓI PORTÁLLÁ ALAKULÁS: 2017. MÁJ. 9.
WEBMISS: KÖSEM
TÉMA: A SZULTÁNA
DESIGN-KÓD: LINDADESIGN
KÓD-ÁTALAKÍTÁS: KÖSEM
DESIGN: KÖSEM

Figyelem! Az oldal nagy részt saját képi-és hanganyagokat tartalmaz, melyek öncélú megosztása saját oldaladon TILOS! Épp ezért, ha szeretnél bármit is elvinni, azt kérd el e-mailben, vagy a Community-ben megadott Instagram ill. Facebook-oldalon!

 
Alattvaló számláló
Indulás: 2017-05-01
 
Szultánai rangok

Amint ezt írtam a "Valide szultánák névsora" című topicban, az Oszmán Birodalomban a nők szultánátusi ideje alatt kétféle rangot viselhetett egy szultáni ágyas: Valide és Haseki. Mindkét rangnak megvolt a maga kötelessége, feladatköre, de valide azonban csak az a szultána lehetett, aki a szultán anyja volt. Lássunk rövid áttekintést, konkrétan mi az a hasekiség és valideség.:

 

HASEKI SZULTÁNA:

A haseki szultána a szultán felesége, első asszonya volt. Ez a tisztség I. Szulejmán feleségével, az ukrán származású Hürremmel kezdődött, viszont ő nem érhette meg azt a lehetőséget korai halála miatt, hogy valide lehessen. A haseki szultána a valide halála után felelt a hárem irányításáért, védelméért. Az ő tisztének kötelezettségeibe a szultán sem szólhatott bele, akkora befolyással bírt az Udvarban. Társuralkodója volt az Uralkodónak, így ő is beleszólhatott az államügyekbe. Hatalomra, csakúgy, mint egy valide szultána, egy bizonyos uralkodó gyengekezűsége, mentális beszámíthatatlansága, esetlegesen kiskorúsága okán tehettek szert.

HASEKI SZULTÁNA VOLT PL.:

  • Hürrem
  • I. Ayse
  • II. Ayse

 

VALIDE SZULTÁNA:

A Valide szultána rangját a szultán anyja kapta meg. Első jelentős valide az Oszmán történelemben Szulejmán szultán édesanyja, Ayse Hafsa szultána volt, aki viszonylag fiatalon, 54 évesen hunyt el szívinfarktusban. Őt a sorban Mihrimáh majd Nurbanu, később III. Mehmed anyja, a Nurbanuhoz hasonlóan erős kezű, vas akaratú Safiye követte. Az ő feleadata volt a legnagyobb feladatkör, amely a hárem irányítását rejtette magában. A rangot mindig az erősebb herceg anyja nyerhette el, ugyanis ádáz küzdelmek folytak a trónért a trónörökösök között. Amelyik szultánanak fia született a szultántól, mindent elkövetett, hogy trónra juttassa az adott gyermeket. Általában rabszolgai sorsban éltek az Udvarba vitt leányok, nem kötöttek házasságot az Uralkodóval (kivétel: Hürrem és Kösem). Az a valideség mellett szól, hogy ezt a rangot csak az olyan asszony kaphatta meg, aki értett az intrikához is többek között.  

 

VALIDE SZULTÁNA VOLT PL.:

  • Nurbanu
  • Handan
  • Kösem
  • Turhan Hatice