Közhírré tétetik!

"Vihar vagyok, a perzselő Nap, a gyilkos jég, a pusztító özönvíz. Hosszú út áll előttem, szakadékokkal és tajtékzó tengerekkel teli. Jövök, mindennek ellenére. Kösem vagyok."

FRISS BEJEGYZÉSEK VÁRHATÓK: MINDEN HÉTVÉGÉN


Televíziós csatornák, ahol jelenleg vetítik a sorozatot:

IZAURA TV: szo-vas 20:00
TV2: csütörtökönként 22:10

 
Előcsarnok
 
Nyomok a palotában
 
Fermántekercsek
A Szultána
Eredeti címe: Muhtesem Yüzyil - Kösem
Széria: 1. évad
Csatorna:TV 2, IZAURA TV
Kiadás éve: 2016
Fsz.: Beren Saat, Ekin Koc, Tülin Özen

32. rész:
Kösem és Ahmet első gyermeke, a kis Mehmet megszületik, az Uralkodó azonban továbbra sem hajlandó beszélni az újdonsült anyukával. Cennet közhírré teszi, hogy megszületett Kösem gyermeke, méghozzá egy szépséges herceg, mely hallatán Mahfiruze elszontyolodik. Hónapok múlva Kösem összeszedi minden bátorságát, és személyesen megy el Ahmedhez, hogy megbeszélje vele a dolgokat. A szultán megbocsájt neki, amint megtudja, mitől lett az idők során olyan rideg, mint egy szikla.

33. rész:
Handan visszatér a hárem élére, Ahmed pedig Kösemmel tölti idejét, ami nem tetszik Mahfiruzénak. A Valide behívatja magához Halimét, aki félreérti beszélgetésük fő célját. Pervane agát Safiye szultána elé viszik vallatásra, és számon kérik Fahriye szultána miatt. Halime Safiye szultánához fordul segítségért. Seher asszony Safiye megbízásából az éj leple alatt elrabolja Kösem fiát...

34. rész:
Dervist koholt vádak alapján tömlöcbe vetik, miután a fővezír, Lala Mehmet pasa ismeretlen körülmények között meghal. Zülfikar mindent elkövet, hogy kiderítse, a pasa áll-e a haláleset mögött. Nasuh aga közben elszórja a hazugságok magvait: minden agának bemeséli, hogy Dervis volt Mehmet pasa gyilkosa. Menekse kihallgatja Kösem és segítői beszélgetését, a szultána szobájának falára fúrt lyukon keresztül. Handan meglátogatja Dervist a tömlöcben.

 
Díván gyűlése

A Dívánba bárki bekerülhet, aki véleményt szeretne formálni, cserét kérne Birodalmamtól. A gyűlés rendjét ne zavarjuk illetéktelen, pennát nem tűrő bejegyzésekkel, mert ez száműzést jelent a tagok közül. Tartsuk be a rendet, és kulturált közösséget formálva ténykedjünk eme birodalmi ülésen!
KÖSEM a webmiss:)

 

 
Kincstárjegyzék
Itt találod a nagy becsben tartott kincseimet. Rendezett, szép külsejű, bármely témájú lapok kerülhetnek ki. (Csillaggal a kedvenc, link-lánccal az egyéb kategóriájú portálok kerülnek megjelölésre a listában.)Jelentkezni a Dívánban lehet, de nem 100%, hogy kikerül portálod.


LINDA WONDERFUL STORIES YOU?
SG.HU YOU? ROMI YOU?
you? YOU? YOU?
YOU? YOU? YOU?
 
Rendelkezések


BLOGKÉNTI INDULÁS: 2016. JÚN. 19.
SZULTÁNA-RAJONGÓI PORTÁLLÁ ALAKULÁS: 2017. MÁJ. 9.
WEBMISS: KÖSEM
TÉMA: A SZULTÁNA
DESIGN-KÓD: LINDADESIGN
KÓD-ÁTALAKÍTÁS: KÖSEM
DESIGN: KÖSEM

Figyelem! Az oldal nagy részt saját képi-és hanganyagokat tartalmaz, melyek öncélú megosztása saját oldaladon TILOS! Épp ezért, ha szeretnél bármit is elvinni, azt kérd el e-mailben, vagy a Community-ben megadott Instagram ill. Facebook-oldalon!

 
Alattvaló számláló
Indulás: 2017-05-01
 
Vihar vagyok, a perzselő Nap...

Zenék a Kösem c. sorozatból, melyeket szeretek - 1. rész

Elveda Kösem

Sziasztok!

Ma egy olyan cikksorozatot fogok útjára indítani 5 lépésben, melynek bejegyzései a Szultánából nagy kedvencemmé vált zenékről fognak szólni. Az első ilyen dallam, ami magával ragadott ily módon, az Elveda Kösem. A zeneszám már első hallásra fülbemászó dallamnak mondható, hisz képes szeget ütni a klasszikus zenét, ezen belül is a filmzenéket kedvelő egyének emlékezetében. Maga a zene olyan a hangszerelését illetően, mintha egy háborgó tengert illusztrálna. Sokszor a hozzá hasonló zenék (l. Piano Tiles 2 alkalamzásból a G Minor Bach) a lelkiállapot-ingadozásaimat hűen tükrözik. Ez is ilyen. Ha amúgy osztályozni kéne képzeletbenm egy 10-est méltán kiérdemelne a 10-es skálán.

 

 

2017.05.04. 08:30, Kösem

Áttekintés + Rövid életrajzi leiratok

Az oldal névadójáról és A Sultána-beli megformálóiról mindent

Sziasztok!

Tegnap annak örömére, hogy április végén elköltözött blogom egy másik címre, úgy döntöttem, készítek némi leírást portálom névadójáról. Itt most leginkább a történelmi és sorozatos áttekintőre fókuszáltam, mikor némi forrást felhasználva elkészítettem nektek a topicot. Azonban a Szultána-beli Kösemet megformáló színésznőkről sem feledkeztem meg, így rövid életrajzot olvashattok majd

  • Beren Saat
  • Anastasia Tsilimpiou
  • Nurgül Yesilcay

esetében. Továbbá kicsit bővebb infókat olvashattok az eredeti és Szultána-beli Kösemről is. Ne hagyjátok ki a modult, ha itt jártok, és szeretitek a sorozatot! :)

2017.05.02. 08:30, Kösem

Török színészek, akikre mondható: Ez aztán jó pasi!

Ekin Koc vs. Kenan Imirzalioglu
Sziasztok!

Mai, második bejegyzésem női olvasóimnak fog imponálni igazándiból, hisz általában egymás között a jó pasikat mi, nők szeretjük kivesézni egymás közt előszeretettel. Ebben a ketegóriában most azonban Törökországba utazunk gondolatban, ahol bizony tényleg létezik nem egy, és nem kettő férfi, akik méltán modhatják magukat jó pasinak. Én hirtelen most két ilyen színész-egyedet mutatnék be sebtében nektek. Az egyik a Kösem című történelmi sorozat 25 éves sztárja, az I. Ahmedet alakító Ekin Koc, a másik az Ezel című történet főhősét, Ömert megformmáló Kenan Imirzalioglu. Lássuk, hogy ők miéert érdemelték ki tőlem ezt a "jó pasi" címet gondolatban.

 

1. EKIN KOC

 

Ekin 1992-ben született a törökországi Antalyában. Habár lassan élete 25. évét tapossa, máris a fél világ nőnemű egyedei a lábai előtt hevernek. Én speciel a Kösemből figyeltem fel rá, és "beleszerelmesedtem". Valóban olyan hapsiról van szó, aki sorozatbeli szerepe alapján udvarolni is ragyogóan tud, nagyon jóképű, ugyanakkor külleme szerint vonzó férfi. Úgy vélem, a kevés török sztárnak ő az egyike, aki elmondhatja magáról, hoygszabályosan "döglenek" érte a nők. Ha osztályozni kéne Ekint alapjában véve külső értékei alapján akkor 10/10-et kapna a tízes skálán részemről. Az viszont igaz, hogy nemcsak Ahmedként, de a valóságban is igen okos egyéniség, ugyanis Üzleti Adminisztráció Szakon tanul az Isztambuli Egyetemen.

 

 

 

2. KENAN IMIRZALIOGLU

Sokak szívébe Ezelként lopta be magát a 42 éves, ankarai születésű török színész és modell. Imirzalioglu a második olyan sztár, aki törökként elmondhatja magáról, hogy jó hapsi. Amellett, hogy jól is néz ki, Ekin Koc-hoz hasonlóan okos is, ugyanis matematikát tanult a Yildiz Egyetemen. Ezalatt az idő alatt modellkedett is, majd később az USA-ba ment angolt tanulni. Ami megfogott a televízión keresztül benne, az, a nyugodtsága, erős temperamentuma, és kiváló színészi tehetsége. Ekin mellett ő az a színész,akinek nők tucatjai hevernek lábai előtt, ám tőle eltérően ő már megtalálta a nagy Ő-t, ugyanis egy éve boldog házasságban él asszonykájával, Sinem Koballal.

 

 

Nos, ennyi lenne ez a bejegyzés a legjobb török pasikat illetően. Majd jövök még frissekkel, addig is kellemes napokat kívánok nektek a továbbiakban.

 

2017.05.01. 13:30, Kösem

Hürrem vs. Kösem

Sorozat és valóság + rövid vélemény

Sziasztok, szép jó reggelt mindenkinek!

Mai, első bejegyzésem mi másról is szólhatna, mint arról, hogy az Oszmán Birodalom két legjelentősebb Szultánáját górcső alá vegyem, és személyes véleményt formáljak róluk. Ők: Hürrem és Kösem. Lássuk, mik voltak a hasonlóságok, és eltérések köztük.

Hürrem élete röviden és sorozatbeli karaktere a Szulejmánban

Alexandra Liszovszka, vagy Roxolána egy ukrán felmenőktől származó haszeki szultána volt. A birodalom életében 30 kerek évig volt központi szerepe, I. Szulejmán feleségeként öt gyermeket hozott a világra, ebből 4 fiút és 1 leányt (lánya, Mihrimáh Valide szultána is lett később). Ellenfeleivel igen zsarnoki módon bánt, viszont államigazgatásban kiváló szerepet töltött be. Amellett, hogy kegyetlenségeiről ismert volt korában, rendkívül adakozó és jótékonykodó egyéniség volt. Riválisával, Mahidevránnal rendszeres, tettlegességig fajuló csatározás folyt Szulejmánért, amivel persze a második asszony felbőszítette az uralkodót. Hürrem Kösemtől eltérően mindössze 54 év körül lehetett, mikor maláriában elhunyt. Férje, Szulejmán élete végéig gyászolta őt. A szueljmáni mecetben helyezték örök nyugalomra földi maradványait.
A Szulejmán c. sorozat Hürremjét 4 évadon keresztül a német-török származású Meryem Uzerli, majd a 4. évadtól mostanáig Vahide Percin alakitja. Meryem szerintem kiválóan hozta szultánai formáját a sorozatban, habár szerintem az eddig tanultaktól eltérően, kétszer gonoszabb és keményebb szultánát játszott. Karaktere szerint Hürrem a történetben úgy vált egyre jobb és engedékenyebb emberré, ahogyan gyermekeit elveszítette.

 

Kösem élete röviden és sorozatbeli karaktere "A Szultána"-ból

Anastasia Noemi, vagy becenevén Nasia egy görög szigeten, Tínoszban született. 15 éves korában elrabolták családja köréből, és trónra lépési ajándékképp a Topkapi palotába vitték Safiye szultána parancsára háremhölgynek, unokája I. Ahmed háremébe. Első nevét is a valide adta neki, mely a Mahpejker volt, ami annyit tesz, Holdvilág. Hürremhez hasonlóan rendkívül vajszívűen adakozott, ugyanakkor utolsó éveiben inkább az intrikum és cinizmus határozta meg életét annak érdekében, hogy a trónt gyermekeinek fenntarthassa ezzel egyeduralmát a népre kiterjesztve. Politikai szempontból szintén óriási befolyása volt, szolgáival rendkívül nyájas volt, 10 év szolgálat után visszaadta szabadságukat. Az uradalomért azonban menyével, Turhan Haticével folyamatos harcokat vívott, viszont a küzdelemben végül ő maradt alul, ugyanis Hatice parancsára a hatalmas Validét megfojtották.

2017.05.01. 08:15, Kösem

Későn kezdtem el, mégis rászoktam?.

A Szultána c. sorozatról szemszögemből

A történelem egyes szakaszai engem személy szerint nem tudnak figyelmen kívül hagyni. Ha pl. egy olyan sorozat vagy film megy a televízióban, ami megmozgatja szereplőivel a fantáziámat, mindent elkövetek, hogy valamilyen úton-módon több információhoz jussak az adott történelmi korszak eseményeiről, akkor élt személyeiről. Így volt ez anno a Szulejmánnal is, főleg Hürrem szultána kiléte kezdett nyugtalanítani, és érdekelni az, hogy valójában milyen egyéniség volt ő az Oszmán történelemben.
Jelen esetben azonban egy másik, az I. Szulejmán utáni időszak történeti eseményei kezdtek el lázba hozni, vagyis a Muhtesem Yüzyil - Kösem történései. Mikor elkezdtem a sorozatot, első dolgom az volt, hogy a valódi Kösem szultána után kutakodni kezdtem, és bizony, sok olyan dolgot olvastam róla, ami ellent mond a sorozat bizonyos momentumainak. Az igaz, hogy a szultána, hatalmas valide volt, és szeretett jótékonykodni, viszont élete végső pár évében már a hatalomért való küzdelemben ármánykodások sorát is hozta. Ármánykodásainak eredménye halál volt, viszont a történészek között mai napig vita az, miképp végeztek a hatalmas valide szultánával. Három módozat is kering az ezzel foglalkozó oldalakon, melyek közül a legtöbbet emlegetett kivégző eszköznek a baltára csavart kötelet nevezték meg.
Visszatérve a sorozatfüggőségre: pár hete kezdtem el nézni kisebb kihagyásokkal a Kösem-et, és már-már nagyon megszerettem a sorozatot. Ha időm engedi, és energiám is, egymás után egy nap 4-5 részt is megnézek, hogy az eseményeket követni tudjam. Legnagyobb kedvencem eddig, - belevéve azt is, hogy a Nurgül Yesilcay-féle Kösembe is bele-belekukkantottam már törökül - a Beren Saat által alakított szultána szerep. Bár Anastasia Tsilimpiou is jól alakította a gyermek szultánát, a nyafogós magyar hangjával elégedetlen voltam. (Viszont annak kifejezetten örültem, hogy csak a 17. részig kellett elviselnem szinkronhangját.) Eddig elég sok cselszövés volt a sorozatban, és sorra derültek ki a dolgok a szereplőkről. Nagyon izgatottan várom a következő széria többi letölthető részét is, mert érdekelne azért Yesilcay Kösem-szerepe is, hogy párhuzamot tudjak vonni így a három színésznő között, ki, hogyan alakítja I. Ahmed feleségét, a nagy Kösem Valide Szultánát... :)

2017.04.30. 18:30, Kösem